Tuesday, May 13, 2014

Mother's Day Celebration

Masih belum terlambat kot nk ucap Happy Mother's Day kt korang-korang diluar sana yg dah bergelar ibu.

Selamat hari Ibu buat ibuku, Habibah Ariffin & mertuaku Zaihayati Amin.
Tak terbalas jasamu mendidik kami, membesarkan kami, memberi kami kasih syg, sentiasa melayan kerenah kami & anak kami. Kaulah ibu terhebat kami.


Inilah mak ayh sy n mertua sy.hehe. i love u all lah...!!~

Friday, April 25, 2014

Hijrah...

Assalammualaikum.

Semasa sedang menulis entri ini, hati terdetik, bilakah masa yg sesuai untuk berhijrah. Masanya adalah sekarang..!!
Masa semakin pantas.
Telah banyak tanda-tanda kecil.
Diri ini penuh dgn dosa yg sengaja dibuat mahupun yg tidak disengajakan.

Malu dengan diri. Lebih lagi bila sudah punya suami & anak.
Ah..!! perlu berubah sekarang.
Tapi bagaimana caranya. 
Berubah perlukan masa untuk menyesuaikan diri.
Berubah perlahan-lahan.
Perlu istiqamah dengan cara pemakaian..pertuturan...adab..

Berhijrah perlukan hati yg sangat cekal, kental dan berpendirian.
Bukan hijrah sekejap-sekejap.
Bukan sekadar pemakaian, perlu ada ilmu untuk diamalkan.


Bagi Lya, pertama yg perlu diambil perhatian adalah SOLAT kita.
Sebelum ni, sembahyang tak diawal waktu, ambil mudah utk bersolat.
Sekarang, kena tegas bila masuk waktu trus solat. itu wajib..!! 
[peringatan buat diri sendiri..]

AURAT.
Selepas bersalin, pemakaian sedikit berubah. 
Masih berseluar jeans.Longgar.
Lepas ni nak try pkai skirt labuh / palazo.
Baju longgar,bawah punggung, tudung dah tutup dada.

Ade mase, terbabas juga.
Bila dirumah, nak g angkat baju, buang sampah, rambut masih tak tutup.
Aurat dah ternampak dah tu.Yang itu perlu saya ubah.
Dari xbrtutup kepada sentiasa bertutup bila keluar even depan rumah.

Yang belum Lya terapkan stokin dan handsock.
Sedikit demi sedikit mungkin. 
Kalau dlm masa singkat segalanya berubah, takut hanya sementara.


# Berharap agar terus berubah dan sentiasa istiqamah untuk diri & keluaga kecil kami. Aminn.


Tuesday, January 7, 2014

Hudamani : Marker pen pon boleh..

Assalam & hi.

Semalam, mase tgh masak, papa dia jagelah Hudamani sambil tgk tv.dok leka tgk Majalah 3 pasal VillaNabila kalo xsilap.
Leka punye leka, anak dia pon selongkarla beg kje.
Keluarkan pencil box.
Bukak zip.
Then ambil marker pen 2 btg.
Si anak ni pulak,xleh nmpk bende2 yg lebih kurang mcm: 
-maskara
-lipstik
-eyeliner

Mase si anak keluarkan bende alah tersebut.
Bapaknye pon kasilah colouring book kat si anak.
Bapak pon nganga tgk tb.

Si anak is mcm biase.berlari g kat dapo.
dok atas kosi diam2.
Sambil membebel nyohnyehnyohnyeh....
Mase maknye pusing....
Apekebendenye tu...
Eh awk...!!!~
meh sini tgk ape anak awk buat.

Si bapak pon dtg dgn muke xbersalah..
Bapak : "Oh sy kasi die td suruh tulis kt paper."
Maknye: " Awk tgk die buat ape ?!"


Actually dua2 belah pipi ade.tp bpknye dah pdm sebelah bru teringat nk snap gmbo.
See...tgk org pkai eye liner, die pon same.
Tgk org pkai maskara die pon nk gak.
Kire marker pen tu all in 1 la kot.
merangkap mascara,blusher,eye liner.

Bila mrh,muke dia pasrah sajo.
Nak melawa anak dare sorang ni.
Dah besar boleh ye. 
Apaknye dah xterkata.hihi..

ok la, till then..

Monday, January 6, 2014

Monday : Random photos

Assalam & hi.

Selamat pagi..!!~

Kita mulakan 2014 kita dgn gambar2 ok.
Jangan mls2 ye.No monday blues pls.. :)


:: sekarang Hudamani nk dok sendiri kt blkg.kdg2 je leh lepas blkg.risau plak kang tergolek..ni mase papa ade je boleh


:: ini budak da byk ragam.kadang2 leh semput.xde die sunyi..hehe

 :: maknye semakin gemuk...!!~haha

:: suka sgt gmbr ni..ni mase g mkn pizza haritu..


:: ade hati nk pegang lampu tu..love both of u..mmmuuaahhhh


:: ni lah wan saye. leh same lak bju.ni mase g knduri kawen mmber hubby.nmpk je wan trus xmau turun moto.isyhh..

:: Hudamani kalau g knduri kawen ke tunang ke.msti nk posing kt pelamin.isyh kakak ni..kecik lg la..



Alhamdulillah Hudamani semakin membersar.Baru baik demam.berjangkit ngan mama die.Bulan ni da 1thn 10bln. kalau tgk badan xbsr pon,tp cpt btul baju n kasut xmuat.

Semakin hari semakin tidur lambat.isyh..kdg2 leh drama air mata mlm2.tido pkul 2-3 pg.g kje da mcm burung hantu dah.ngantok seh..last2 solution nye.mama g bli dvd.tgk citer mase Hudamani dok sibuk main kol 1-2 pg.hamek ko,die plak ajak kite tidur.

eh ok lah.nnti citer lg.daa