Tuesday, May 13, 2014

Mother's Day Celebration

Masih belum terlambat kot nk ucap Happy Mother's Day kt korang-korang diluar sana yg dah bergelar ibu.

Selamat hari Ibu buat ibuku, Habibah Ariffin & mertuaku Zaihayati Amin.
Tak terbalas jasamu mendidik kami, membesarkan kami, memberi kami kasih syg, sentiasa melayan kerenah kami & anak kami. Kaulah ibu terhebat kami.


Inilah mak ayh sy n mertua sy.hehe. i love u all lah...!!~

Friday, April 25, 2014

Hijrah...

Assalammualaikum.

Semasa sedang menulis entri ini, hati terdetik, bilakah masa yg sesuai untuk berhijrah. Masanya adalah sekarang..!!
Masa semakin pantas.
Telah banyak tanda-tanda kecil.
Diri ini penuh dgn dosa yg sengaja dibuat mahupun yg tidak disengajakan.

Malu dengan diri. Lebih lagi bila sudah punya suami & anak.
Ah..!! perlu berubah sekarang.
Tapi bagaimana caranya. 
Berubah perlukan masa untuk menyesuaikan diri.
Berubah perlahan-lahan.
Perlu istiqamah dengan cara pemakaian..pertuturan...adab..

Berhijrah perlukan hati yg sangat cekal, kental dan berpendirian.
Bukan hijrah sekejap-sekejap.
Bukan sekadar pemakaian, perlu ada ilmu untuk diamalkan.


Bagi Lya, pertama yg perlu diambil perhatian adalah SOLAT kita.
Sebelum ni, sembahyang tak diawal waktu, ambil mudah utk bersolat.
Sekarang, kena tegas bila masuk waktu trus solat. itu wajib..!! 
[peringatan buat diri sendiri..]

AURAT.
Selepas bersalin, pemakaian sedikit berubah. 
Masih berseluar jeans.Longgar.
Lepas ni nak try pkai skirt labuh / palazo.
Baju longgar,bawah punggung, tudung dah tutup dada.

Ade mase, terbabas juga.
Bila dirumah, nak g angkat baju, buang sampah, rambut masih tak tutup.
Aurat dah ternampak dah tu.Yang itu perlu saya ubah.
Dari xbrtutup kepada sentiasa bertutup bila keluar even depan rumah.

Yang belum Lya terapkan stokin dan handsock.
Sedikit demi sedikit mungkin. 
Kalau dlm masa singkat segalanya berubah, takut hanya sementara.


# Berharap agar terus berubah dan sentiasa istiqamah untuk diri & keluaga kecil kami. Aminn.


Tuesday, January 7, 2014

Hudamani : Marker pen pon boleh..

Assalam & hi.

Semalam, mase tgh masak, papa dia jagelah Hudamani sambil tgk tv.dok leka tgk Majalah 3 pasal VillaNabila kalo xsilap.
Leka punye leka, anak dia pon selongkarla beg kje.
Keluarkan pencil box.
Bukak zip.
Then ambil marker pen 2 btg.
Si anak ni pulak,xleh nmpk bende2 yg lebih kurang mcm: 
-maskara
-lipstik
-eyeliner

Mase si anak keluarkan bende alah tersebut.
Bapaknye pon kasilah colouring book kat si anak.
Bapak pon nganga tgk tb.

Si anak is mcm biase.berlari g kat dapo.
dok atas kosi diam2.
Sambil membebel nyohnyehnyohnyeh....
Mase maknye pusing....
Apekebendenye tu...
Eh awk...!!!~
meh sini tgk ape anak awk buat.

Si bapak pon dtg dgn muke xbersalah..
Bapak : "Oh sy kasi die td suruh tulis kt paper."
Maknye: " Awk tgk die buat ape ?!"


Actually dua2 belah pipi ade.tp bpknye dah pdm sebelah bru teringat nk snap gmbo.
See...tgk org pkai eye liner, die pon same.
Tgk org pkai maskara die pon nk gak.
Kire marker pen tu all in 1 la kot.
merangkap mascara,blusher,eye liner.

Bila mrh,muke dia pasrah sajo.
Nak melawa anak dare sorang ni.
Dah besar boleh ye. 
Apaknye dah xterkata.hihi..

ok la, till then..

Monday, January 6, 2014

Monday : Random photos

Assalam & hi.

Selamat pagi..!!~

Kita mulakan 2014 kita dgn gambar2 ok.
Jangan mls2 ye.No monday blues pls.. :)


:: sekarang Hudamani nk dok sendiri kt blkg.kdg2 je leh lepas blkg.risau plak kang tergolek..ni mase papa ade je boleh


:: ini budak da byk ragam.kadang2 leh semput.xde die sunyi..hehe

 :: maknye semakin gemuk...!!~haha

:: suka sgt gmbr ni..ni mase g mkn pizza haritu..


:: ade hati nk pegang lampu tu..love both of u..mmmuuaahhhh


:: ni lah wan saye. leh same lak bju.ni mase g knduri kawen mmber hubby.nmpk je wan trus xmau turun moto.isyhh..

:: Hudamani kalau g knduri kawen ke tunang ke.msti nk posing kt pelamin.isyh kakak ni..kecik lg la..



Alhamdulillah Hudamani semakin membersar.Baru baik demam.berjangkit ngan mama die.Bulan ni da 1thn 10bln. kalau tgk badan xbsr pon,tp cpt btul baju n kasut xmuat.

Semakin hari semakin tidur lambat.isyh..kdg2 leh drama air mata mlm2.tido pkul 2-3 pg.g kje da mcm burung hantu dah.ngantok seh..last2 solution nye.mama g bli dvd.tgk citer mase Hudamani dok sibuk main kol 1-2 pg.hamek ko,die plak ajak kite tidur.

eh ok lah.nnti citer lg.daa


Monday, December 23, 2013

Ujian dariNya

Assalam & hi,

Alhamdulillah...syukur Ya Allah.
Segala puji hanya padaMu Ya Allah,
Menjadi seorang isteri dan ibu bukanlah mudah.
Lebih-lebih lg inginkan keluarga yg bahagia. bahagia sampai syurga
Banyak ujian yg Allah beri pada kita.

Sepanjang tahun ini, dugaan dan ujian buatku adalah sgt mencabar.
Alhamdulillah, walaupon sedih dan sedikit kecewa, tp aku tetap menerimanya dengan redha.
Ujian itu amatlah perit. Alhamdulillah aku dpt laluinya dgn baik.

Mungkin dr kesilapanku juga.
Aku cuba berubah, menjadi yang lebih baik.
Manusia tidak sempurna.begitu juga denganku.
Kita manusia x dapat nk puaskan hati siapapun.
Hanya boleh berserah,berdoa serta redha dgn setiap ketentuannya.

Dan hari ini, kekuatan itu semakin pulih.
Cuba belajar menjadi yang terbaik dimata semua.

Lama sgt x berblog kan..
ok kita mulakannya semula..

Hudamani dah pndai mcm2 dah.
Dah banyak akal sudah.
Dialah penawar duka sy.dia jugalah tempat slalu bergaduh.
hehe.
nnti sy update lg..tata.


Friday, November 8, 2013

Terkini.

Assalam & hi,

Salam Jumaat kalian.

Hudamani dah nak masuk 20 bulan Nov ni.
Dah boleh sebut DUCK,duckduckduckduck...
Kadang-kadang Mama,Miiiiiii,Mak, n sometime...MaMak!!
Kuat betul menjerit.utk dptkan perhatian mungkin.
Tp ape2 jua perkataan mesti ada this word..PA..bila suoh ckp mama, PA MAMA. boleh!?




Saya? Sudah ade hobi baru.
Lepas Zul belikan mesin jahit,mula menjinakkan diri menjahit.bantailah asalkan nampak ghuper.
Percubaan pertama.jahit sarung bantal yg sebelum tu just jahit tangan.
Then mencuba pula jahit langsir.Alhamdulillah walaupun jahit lurus je pon.Tetap bangga sbb xpernah2 menjahit.
Tapi amek mase la sbb sy budak baru belajar.
Try gak buat peplum Hudamani.menjadi, tp belum pakaikan lg.hihi.
Seluar tido pon percubaan yg hebat.haha.[eleh org lain mcm2 dah jahit.tu pon nk heboh]
hihi..pada saya itu 1 permulaan yg baik sbb hanya belajar melalui internet (google,youtube)
bagi saya yg berkeluarga sederhana, menjahit ni boleh mengurangkan sikit perbelanjaan kami. yelah baju budak kan mhl.kalo setakat anak kami yg sekejap je membesar, jahit jelah seluar tu.selain boleh tambah skill, ape guna mesin jahit tu kan.

Alhamdulillah Zul ok je,dia lagi suke.mcm2 dia suruh alter.suar,baju kje.
Hihi..best la.dlu mase kecik2, jiran seblah umah tukang jahit.tp dia jahit sambilan je mulanya.
maybe slalu sgt tgk dia menjahit, bila Hudamani 4bln,minat menjahit tu mcm merasuki diri.hihi.
Hah dah melalut dah ni.ok la.nnti kita cerita lg ea.

Assalam.

Thursday, October 3, 2013

Mak anak demam

Semalam dah start soh seh soh seh.
Balik umah si kakak dah meleleh-leleh.
Makan siap2 umah awe, blik dah leh merelexkan diri.
Kol bape si kakak dah ajak masuk tido, tp kol brape ntah si kakak terlelap. xsedar.

Alih-alih kol 4pg dia kejut suoh tukarkan pampers, pns gk bdnnye
Lencun sgt agknye, selesai tukar sume, boleh plak nk main beskal.
Tgk jam, isyh sok nk kje ni.dah la kepala ting tong ni.
Layankan aje. makin lame makin panas plak rase.Perambat masuk tidu,dah start bikin drama.

Herm mau mengamuk gak pg td. Sian beskal tu kne lempau.
Terus pujuk2 kakak masuk tidor.
Sedar2 dia tidor pkul 5lbh.haduh,rase mau mc je tau!~

Pagi ni nsb xterlajak tido.
Bangun dgn pisat2 mate,lemau je bdn n minda.
Ni kt opis, kire gaji budak 1 per 1 diselang seli dgn tido.hai lah papa.cptlah kamu pulang.