Saturday, March 31, 2012

selamat melahirkan..

alhamdulillah..
akhirnya lya selamat melahirkan baby girl pada 24hb mac 2012. 
2 minggu awal dr due date. 

doakan ibu muda & baby sihat ye kwn2
gambr nnti lya upload :)

wasalam...

Friday, March 16, 2012

selera makan..

waktu pregnant, selera makan korang cmne ea?
kuat mkn ke x.
berat badan naik mendadak x?
dr memula pregnant lg, selera mkn xde la hebat sgt.
alahan yg sgt melampau, turun gk la berat dlm 2 3 kg.

dah masuk 2nd trimester, selera jap ade jap xde. 
pelik, nape akk2 kat opis ni kalo time prgnant dlu, makan super hebat. 
pas mkn wktu lunch, 1/2 jam kendian leh smbung mkn lg.
nape x jd cmtu pade diri ini.
berat dah naik dah, tp selera xde la kuat mane.

masuk 3rd trimester plak, lg xleh nk mkn yg pedas2 sbb loya menjadi2.
ape yg mkn sume kuar balik. pedih ulu hati jgn ckp la. siap standby gaviscon lg. (xtau la prgnant leh ambil ke x, taram je sbb dah sakit sgt dada ni.)
berat semakin naik even mkn sket jer.mushkil mak ok!!~

tp...
start dah 36w ni, selera mkn....sgt menjadi2.
dtgkan nk mkn jer.
kalo dulu tgk mknan pon cm sedih jer sbb nk mkn xleh sebarang2. but now tgk mknan cm xmkn seminggu.!!

cm harini, pg2 lg dah sarapan.ma msk macaroni goreng. bertambah plak tuh.
smpai opis jer, kak T blikan kwetiau goreng + milo ais. mak balun.. :D
mkn pon dah kol 11 lbh gitu, tp xabes. sbb dah kenyang n byk kje.
12.30pm lunch time. g plak mydin mkn bubur sup. habis sepinggan.
smpai office, terase lapar lg.mkn plak kuih singgit + nugget sebatang.
mak ai, byk tol mkn harini.hehe
jgn naik lg sudeh..

** berat dah turun dr 77.1kg - 75.5kg. :D

~k bye..!!~


Monday, March 12, 2012

post natal set

start 7bulan lg dah mula memikirkan ape produk yg best n bgus nk digunakan waktu berpantang.
tp...smpai dah masuk 9bulan pon lom decide lg ~_* hurm agak mencabar sebenarnye.
almaklumlah 1st time.so kne la btul2 pilih xnk nnti membazir jer beli memahal.
mulelah google2,blogwalking,tanye2 pade yg berpengalaman, testimoni2 sume. 





kredit kpd en google

dua-dua ade klbihan. senang nk amalkan, xrenyah,ade kegunaan luaran & dalaman,membantu dlm produce susu. turunkan berat bdn.

**berfikir lagi nk pilih yg mane.haduh2..penin juge ni.



Friday, March 9, 2012

kursus peneman

pernah dengar psl kursus peneman?
kat negeri lain xtau plak lya ade kursus ni ke x..
tp di Melaka, hospital sarankan para daddy2be utk hadir kursus ni.
so lya pon merengek2 kat en Z, jom la g kursus tu.
seb baik die pon cam berminat & nk meneman lya nnti.
kitorang g la hospital bhgian Klinik O&G, then register. 
dpt la date semalam.
kursus ni mmg dianjurkan oleh Jbtan O&G pada hari2 klinik Antenatal iaitu hari khamis

So pepagi lg dah bgun siapkan breakfast sume..(mood excited bole ^.~ )
kursus tu start kol 9pg, tp nurse suoh dtg awl memandangkan parking confirm penuh..!!!
setiba di Klinik O&G tu, mak datok ramai tol ibu2 ngandung. yela kite antenatal checkup kt KK jer, bile tgk checkup kt hospital ni, cam pelik la.hehe boleh kan cm gitu :D

xsilap adelah dlm 10 couple yg attend kursus tu. kami dipanggil msuk ke bilik seminar.punye excited la kami dok baris no.2,hehe bukan pe tkut ngantok:D 
tp nsb bek lah yg bg talk tu best.xngantok lngsung. byk ilmu yg leh dishare dlm kursus tu. ni antaranya:-

apa yg perlu/boleh  & xboleh dilakukan oleh para suami ketika di dlm kamar bersalin.
- suami hanya boleh meneman isteri utk bersalin normal shj.
- tidak boleh makan & minum [ianya penting kerana jika isteri terpakse c-zer, makanan yg tertinggal akan tersekat diparu2 dan mengakibatkan komplikasi.
- tidak boleh bawa h/phone, camera [ni sebab kalau ade brg elektronik yg lain didlm kamar, akan effect pade bacaan jantung baby, so bacaan xcantek]


proses kelahiran
- ni next entry la yer. 


kepentingan susu ibu
- ni pon next entry la ek.


so nurse tu pon ade bgtau apa yg perlu kita bawa utk masuk ke kamar  nnti. 


utk ibu : baju butang dpn 1, kain sarung 1, tuala, pad (loops), linen protector, 
utk baby : baju, tuala, lampin/pampers, mitten & booties serta cap.


masukkan brg2 ni dlm separate plastic [ibu & baby], so nurse xkan kacau brg kita yg lain dlm beg.
kena lah kemas blk beg nnti ^_~


p/s: will continue next entry. tata :D

Monday, March 5, 2012

35 weeks sudeh..

credit to: baby center

alhamdulillah syukur padaMu Ya Allah,
masuk minggu ni dah 35 minggu kamu dlm perut ummi.
kamu dah semakin aktif menendang, bergeliang-geliut dlm perut ummi.
ummi dpt rase yg kamu dah mula rase xselesakan dlm situ.
kamu semakin membesar, kekadang terasa kamu nk pusing-pusing tp xlepas.

bile ummi memasak, mengemas or even ummi ngah sibuk berjalan kesana kemari, kamu pon sibuk juga mengeras,
suruh ummi dok baring jer kan, main2 ngan kamu
bile ummi dah dok baring, baru kamu tendang2, tunjuk sikumu,
punggungmu (mungkin.hehe..) ummi pon kekadang confius apelah yg berbonjol kt perut ummi tuh.

sometimes...
kamu xgerak langsung.
slalunye pkul 6 jer kamu dah gerak2 dah.
ummi mule risau,gelabah..
ummi gegar2kan perut ni, suruh kamu bgun.
xtunjuk reaksi pon..
mi mule cuak. takut pon yer gk.
air mata dah mule dah turun.
ummi risau akan kamu anakku.
ummi cekup2,goyang2 bagi kamu gerak.
abi mrh ummi buat cmtu, tp ummi terpakse.
ummi takut sgt.
berdoa pada Yang Maha Esa..
and finally... kamu gerak juge
Alhamdulillah..

dan pada waktu ini juge lah kamu menendang2 ummi.
xpe, tendanglah smpai ummi terase sesak nafas,
terase sakit sgt.xpe, ummi rela dr kamu xgerak langsung.
ummi terase bahagia bile kamu gerak2 di dalam situ.
ummi tau kamu xsabar nk keluar,
sabar ye anak ummi, sikit hari lagi kamu keluarlah ye :)


** kekadang terase gak cam cepat btul mase berlalu. rase cm smlm baru disahkan pregnant, tup2 rini dah 35minggu.Alhamdulillah.**

Thursday, March 1, 2012

kaki mengembang ..

heeuhhhh..!!!
start 29weeks lg kakiku dah mula menunjukkan kebengkakkannya.
tp still leh travel smpai ke Perak, sanggupkan? ^_^
ade yg ckp 3kali surut kaki ni, branak lah..!!
betul ke ek?


tp yg pastinye jari jemari tgn n kaki mmg dah bengkak habis, 
sampaikan nk genggam tgn pon dah xboleh.sakit sgt.
kaki jgn ckp lah, nk jln pon dh xlrt. nk turun tangge pon azab gk.


nk buat cmne kan, ni lah mengandung. 
rase perit, tp ni la yg  membahagiakan, pas branak xdpt nk rase sume ni.
aku redha, berserah padaMu.
demi mu anakku.ibu akan lakukan ape sahaje, sanggup berjalan gagahkan diri~


bermacam cara nk atasi bengkak ni, antara yg ku lakukan
 - tido tinggikan kaki.alaslah dengan bantal
 - rendam dengan air dingin
 - banyakkan berjalan (tp bile dah brjalan rase mcm bertambah bengkak pon ade gk)
 - tidur mengiring ke kiri untuk mengurangkan tekanan saraf
 - minum air secukupnya.


p/s : gagahkan gk kaki ni utk berjalan.