Friday, March 9, 2012

kursus peneman

pernah dengar psl kursus peneman?
kat negeri lain xtau plak lya ade kursus ni ke x..
tp di Melaka, hospital sarankan para daddy2be utk hadir kursus ni.
so lya pon merengek2 kat en Z, jom la g kursus tu.
seb baik die pon cam berminat & nk meneman lya nnti.
kitorang g la hospital bhgian Klinik O&G, then register. 
dpt la date semalam.
kursus ni mmg dianjurkan oleh Jbtan O&G pada hari2 klinik Antenatal iaitu hari khamis

So pepagi lg dah bgun siapkan breakfast sume..(mood excited bole ^.~ )
kursus tu start kol 9pg, tp nurse suoh dtg awl memandangkan parking confirm penuh..!!!
setiba di Klinik O&G tu, mak datok ramai tol ibu2 ngandung. yela kite antenatal checkup kt KK jer, bile tgk checkup kt hospital ni, cam pelik la.hehe boleh kan cm gitu :D

xsilap adelah dlm 10 couple yg attend kursus tu. kami dipanggil msuk ke bilik seminar.punye excited la kami dok baris no.2,hehe bukan pe tkut ngantok:D 
tp nsb bek lah yg bg talk tu best.xngantok lngsung. byk ilmu yg leh dishare dlm kursus tu. ni antaranya:-

apa yg perlu/boleh  & xboleh dilakukan oleh para suami ketika di dlm kamar bersalin.
- suami hanya boleh meneman isteri utk bersalin normal shj.
- tidak boleh makan & minum [ianya penting kerana jika isteri terpakse c-zer, makanan yg tertinggal akan tersekat diparu2 dan mengakibatkan komplikasi.
- tidak boleh bawa h/phone, camera [ni sebab kalau ade brg elektronik yg lain didlm kamar, akan effect pade bacaan jantung baby, so bacaan xcantek]


proses kelahiran
- ni next entry la yer. 


kepentingan susu ibu
- ni pon next entry la ek.


so nurse tu pon ade bgtau apa yg perlu kita bawa utk masuk ke kamar  nnti. 


utk ibu : baju butang dpn 1, kain sarung 1, tuala, pad (loops), linen protector, 
utk baby : baju, tuala, lampin/pampers, mitten & booties serta cap.


masukkan brg2 ni dlm separate plastic [ibu & baby], so nurse xkan kacau brg kita yg lain dlm beg.
kena lah kemas blk beg nnti ^_~


p/s: will continue next entry. tata :D

2 comments:

  1. haritu dah pergi kelas antenatal tu..tapi derang tak ajar pulak pasal kusus peneman ni..tapi derang ade cakap..sokongan dari suami waktu tu amat2 diperlukan..jadi die memang nak suami meneman isteri saat bersalin..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bestnye dpt g kelas antenatal. xsmpt la lya nk g ~_* ala kelas peneman ni nk bgtau en somi ape jer yg boleh n xboleh dibuat wktu dlm labour room. kat mane nk register.yelahkan, dah gelabah isteri sakit, dah xtau nk ke mane nk p.bile dpt masuk labour room tu gerun gk la. leh la share bout kelas tu :D

      Delete