Friday, December 21, 2012

: Jumaat_

sumber:
Salam Jumaat kalian,

Semoga hari ini lebih baik dr sebelumnya.. 

Wednesday, November 28, 2012

Perbetul diri

Assalam.. 
Dah lama x update blog.Terjumpa note ni dlm fb.Bgus utk kita mak-mak ni.
Tanyalah Ustaz TV9 mengenai kesilapan ibu bapa dlm mendidik anak2.harus diambil kira ni.

KESILAPAN IBU BAPA

1. jgn bertengkar dpan anak2

2. Jgn bertengkar depan mak mertua ( pling pantang)
3. Makan malam bersama anak2 sblum maghrib.
4. Jgn bagi jajan, coklat manis2 pd anak2. (air bergas dll)
5. Byk beri makanan sunnah utk minda. ( kurma, kismis, madu, habatus sauda)
6. Luahkan rasa syg pd anak2. Jgn kedekut nak bgtau syg, rindu pd anak2. Walaupun dh tua dn ber-ke

luarga.
7. Jgn kongkong anak2 dr dunia luar. Kenalkan - tempat2 baik dan tempat2 lagha ( funfair, disko dll). Jgn sampai rakannya pula kenalkan pdnya terlebih dulu.

Bagaimana nak tegur anak jiran yg nakal.


1. Jalinkan hub yg baik dgn ibubapa jiran.

2. Bila tegur dgn baik, ibu bapa jiran x melenting krn ada hub yg baik. InshaaAllah.
3. Suntik anak2 dgn iman dan taqwa. ( ajar utk minta izin, kebal dosa dll)
 
semoga menjadi panduan bersama.

Thursday, October 4, 2012

Tumbuh gigi~

Assalammualaikum semua..

Rase rindu sgt ngan sikecik ni..tghari td Ma bgtau Hudamani nk demam..bdn dedau jer.sian ank mama, nk tumbuh gigi yerp.

hehe comel jer tgk gigi nk tumbuh.walaupun baru jer nmpk sikit2 tp bile menyusu terase seriau jer.skt gk..tiap kali nk amek gambo, mesti tutup mulut rapat2, xkasi org nengok. 

Alhamdulillah, walaupun lmbt kakak nk merangkak, tp gigi dah tumbuh...luv u syg..

Friday, September 28, 2012

KebesaranMu..Ya Allah

Salam Jumaat semua,



Pagi tadi nk gi kerja, ternampak khalimah suci ni..Ya Allah, rasa bertuah sgt dpt melihat depan mata. syukur padaMu Ya Allah..

Tuesday, September 25, 2012

Monday, September 24, 2012

Happy 6mths old..!!~

As salam..

Hari ni genap 6bulan Hudamani. wah makin teruje mamanye nk kasi mkn.
Seawal umur 4bulan lebih lya dah try2 kasi Hudamani mamam..Just Farley's Rusk.
Terima dengan senyuman. Terpaksa kasi sbb asek nangis jer.lapar agaknye..

Then bile dah masuk 5bulan, lya try2 la kasi cerelac beras merah.
Juga respon yg baik. permulaan kasi 1 sudu jer kot la kan ade pape alergik ke kan.so far ok. :)

Baru2 ni lya try kasi puree pumpkin, riso gk sbb ade yg kate pumpkin ni angin, tp Hudamani kasi lg bestnye respon, lmbt suap tarik sudu ok..
dah try apple, tp die xnak,sikit jer mamnye.so reject..!!
hehe try plak carrot. yg ni berselera btol. ala terlupe plak nak tgkp gmbo.
xsempat pon.dok layan kerenahnye.

so far Hudamani ok jer, owh yer bubur dia xsuke. mybe tawar kan.
xpe2 byk lg mama Hudamani nk kne explore utk kasi the best utk my Hudamani.

pasni nk try sweet potato plak ler~

Giveaway from Reenaonline

As salam & hye..


Kali ni lya dptlah merase join giveaway Pn Reena, sentiasa ikuti post2 dia. menariknya kali ni nk kasi giveaway katalog ikea..mak teruja hokeh.mane xnye, nk dpt bukan la susah tp x senang bg lya yg dok mlake.

mencube nasib,mane tau kot2 dpt ke kan.hehe. ni link utk join giveaway ni.jom jom..!!~ www.reenaonline.com


 








Wednesday, September 19, 2012

Bila Hudamani dapat walker~

Assalam semua,

Si anak dara lya skrg ni dah pndai demand.
nak bermain diluar aje. mintang-mintangla dah dpt kaki...hehe~





teruja betul muke dpt men kat luar~



hye!!~


p.s~ sekejap jer rase mase berlalu, dah leh nek walker dah anak dara lya ni. ~.*



Thursday, September 13, 2012

terkenan???!~

Assalam & hye..

Pernah x korang terdengar cite sal baby terkenan semasa ngandung..?

Nak dijadikan cerita, masa Lya ngandung ritu sgtlah xsuke ngan adik lya yg no 3. xtau nape.kate org mase kita ngandung, tgk lah bende yg cntik2, indah2. yg menakutkan jgn tgk nnti tekenan. tp xtau lah nape smpai benci ngan adik(bukanlah benci ape pon, sume yg dia pakai / buat semua xsuke).ngandunglah katekan.

Bile Hudamani ni lahir, xnmpk sgt. bile semakin membesar, terserlah lah sikit terkenannya itu. agak2nye tang mana???


cer teka cer teka...

tang mata..!!~

bulu mate pnjg, anak mata hitam tu lebih besar. kuat kentot..ngehngeh..:)

adik lya ni suke la pkai bulu mate & contact lens. so mmg xsuke lah tgk die.sdgkan adik lya ni comei jer.apentah xkena ngan lya wktu tu.pembawakkan kot.hehe.

love them somuch..!!~
adik yg no 3 tu berbaju kuning. same kan mate nye. anak mate hitam besar sgt.kalau mlm2 takut pndang..

syg anak mama.!!~

k lah..bye..!!~





Thursday, September 6, 2012

Huda 5 bulan~

serius jer muke nak amek si pinggu.
Perkembangan Nurhuda Amani bile dah 5bulan 2mnggu~

* Dah pandai menerap,telentang,menerap, telentang... :D
* Dah start angkat bdn & muntot.
* Kaki dah kuat, asek nk men timang2 skrg ni
* Susu anmum wktu Awe nye jage jer.bila mama die ade sket die xheran susu tuh~
* Tangan dah semakin cekap pgg brg. papanye kate dia ni "cik odah kepoh", ape org pgang die msti nk pgang dulu.hikhik..cumil jer kalo pgg langsir..
* Duduk pon cm dah ok dah..
* Aktif gak masuk brg dlm mulot. ~ Lya belikan duck (ibu & anak duck) sbb comel bile picit kpale ade bunyik.Huda mmg suke warne kuning.kekadang bile Lya tgh msk or xhiraukan dia, nnti die akan nangis nk kan perhatian. tp dlm nangis2 tu, dia diam jer. alih2 rupenye die dah nyonyot pale anak duck tu.mybe die pk mama dia punye nen kot.

Last week g la tesco beli brg dapor, try la dudukkan dia dalam troli.hehe berjaya.tp skjap jer sbb xbrani lah. then bile nak bratur nk byr, Zul masukkan Huda dlm walker.memula cm wat xtau jer.muke cm xde perasaan. suddenly, die brdiri n walker tu berjalan.wah!!!~ anak mama dah leh duduk dlm walker la.hehe.nnti mama blikan yer syg :)

Thursday, August 16, 2012

Salam Eid Mubarak 1433

Zul + Leya = Nurhuda Amani
Salam semua,


Tinggal beberapa hari je lg kita semua akan menyambut bulan baru, Syawal... so persiapan semua mcm mane.. ok?  Leya tahun ni 1st raye diumah sndiri & ade sikecik, so sgt buzy menyiapkan persiapan. Banyak lg yg blom prepare tp insyallah cube siapkan. Tahun lepas pregnant so xbuat ape pon just tolong2 mak & miL.kuih raye? huh jgn citer, baru buat 2 jenis..haiyo nak buat mmg tergendala aje sbb sikecik dtgkan nk mengamuk.hehe..Beli jer lah jawabnye..~


Dikesempatan ni, Leya ingin memohon kemaafan kepada semua jika kata-kata, perbuatan or pape jelah kesalahan. Selamat Hari Raya...


Wednesday, August 8, 2012

Huda,

Huda, mama asyik ingat Huda jer arini. bile tgk gambo2 mase Huda baru 1bulan smpai 3 bulan rase pilu je hati ni.yela lahir x cukup beratnye.tp Alhamdulillah, dgn susu mama yg ade ni, skrg ni Huda dah membesar bgai juara. tiap kali bgun tidor, senyumanmu..sgt cntik. eh lmbt tol nk pkul 5 ni, nk blk peluk Huda ketat2.




mase sebulan..


2bulan

3 bulan..
 p/s: ntah pape jer merepek sbb ngah busan thp giler2 nk menunggu pkul 5 ni..haish..~

Tuesday, August 7, 2012

puasa, raya....

Salam,

Dah masuk 18hari kite berpuasa. Persiapan raya pon satu bende x lg. Kuih raya jgn citer ar, beli bhn kemain lg, buatnye entah bile xtau. Bile nk buat jer, anak dare msti ngamook2.tu buatkan mamanye tensi sket nk berkueh raye. so far baju raye Amani dah beli, baju kurung pahang lg tau.hekhek..xtau la Amani pkai ke x nnti. So far baju si kecik la byk, ma pa nye lom tau lg ble nk bli.. Tahun ni 1st time beraye bertiga, 1st jugak braya dirumah sendiri, so byk bnde kne buat sndiri lah kan. nebes plak rase sbb sblm2 ni kueh raye & segala persiapan ngan mama, tahun ni sendiri la plak. xpe, nak jadi super mama mmg kne cmni kan.hukhuk~

Amani plak skrg ni byk lak akalnye, susu liya dah semakin kurang (sedih ^.~ ) so liya try la bg susu dumex kat dia,kot2 la nnti beli susu mhl2 tp xmoh minum. dan mmg betul, Amani kureng minum.semalam neneknye ckp die ngamok cm kne dera. nangis smpai kuar air mate. hai lah anak, ape mama boleh buat kalo dah nangis cmtu skali. mybe susu tu xsedap ke? ke nk kne bli susu mhl sket,yg sedap sket??~


~ hari ni xtau lg perangai Amani ok ker x? xsenang dok tol rase..!!~

Tuesday, July 31, 2012

Dalam Dilema...~

Salam Ramadhan,


herm nk mula cmne eah...ok la,leyya tau baby start makan solid food bila dah 6 bulan.agk2 boleh ker baby usia 4bulan mkn solid food.?


sejak Amani nk masuk 4bulan ritu, dia asyik la masuk jari dlm mulut, & dpt ape jer nk masuk dlm mulut.trmasuklah jari mama dia ni.hehe.tp leyya still rase biasa sbb baby mmg cmtu.bila Amani dah masuk 4bln,leyya perasan yg Amani mcm lapar jer.minum pon dah kuat smpai stok habis la. semalam, semalaman xmau tidur.asek hisap jari jer,mcm sedap jer leyya tgk dia hisap. ckp kt Zul kot2 Amani lapar.ckp la nk x kalo kite try kasi die bubur.Zul x bg sbb bru 4 bulan. tp leyya mmg risau sbb die nanges jer smlm.


nak dijadikan cerita, pg td leyya call mama tnye Amani nangis x? ma ckp die nangis smbil hisap2 jari. so tu signal yg die lapar.ma dah bg susu, tp still cm tu gak.so leyya decide suruh mama tolong blikan farley's rusk memandangkan dah buntu xtau nk buat cmne. and the result is, Amani nganga mulut bila mama mule nk suapkan farley's rusk.mama try buat cair2 & Amani mkn tggl sikit jer.after mkn tu, ma ckp tgk die senyum jer,happy sbb knyg. hurm~


dalam dilema sbnrnye ni.boleh ke? buntu sgt ni.google2, 
Panduan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk makanan pejal

Terdapat beberapa tanda bahawa bayi anda sudah bersedia untuk mencuba makanan baru, apabila bayi anda memerlukan kandungan nutrisi yang terdapat di dalam makanan pejal, iaitu:
  1. Memerhati kepada makanan dipersekitarannya
  2. Meletakkan jari di dalam mulut mereka
  3. Membuka mulut (nganga) apabila cuba diberi makan
  4. Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
  5. Mencuba untuk mencapai sudu atau makanan

so semua diatas mmg ade pade Amani.tp...

Memberi makanan pejal terlalu awal (bayi berusia kurang 6 bulan)
Bayi seharusnya diberikan susu ibu (atau susu formula) sehingga mereka bersedia untuk makan makanan pejal. Ada dikalangan ibubapa yang mula memberi makanan pejal kepada bayi mereka seawal usia 4 bulan, dengan harapan agar bayi mereka akan cepat kenyang, membesar dengan cepat and tidur dengan selesa. Namun, disebaliknya terdapat beberapa kemungkinan masalah yang akan berlaku kepada bayi ini seperti:
  1. Peningkatan alahan makanan (bayi belum bersedia untuk menerima  makanan pejal)
  2. Tumbesaran bayi terbantut, sekiranya susuibu/susu formula (diganti dengan makanan pejal)
  3. Diarrhoae (sembelit) kerana makanan pejal tidak dapat dihadam dengan sempurna.

oh no..conpius mak..~

p/s: masih bersyukur sbb anakku mula senyum kembali.tggu & lihat je lah..

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan..!!~

Salam Jumaat,,

Selamat Berpuasa pada semua. Puasa kali ni lebih bermakna sbb adenye kehadiran anak kecil baru yg comel lg bulat.hehe.. tu mama blogger sume, Selamat menjalani ibadah puasa. moga-moga puasa kita pada tahun ini lebih diberkati olehNya. Amin..

Malam ni start berterawih la yer. Selamat bersahur juga .Assalammualaikum :)

Friday, July 6, 2012

Dah kena dah..!!~

Salam Jumaat..


Tunggu doc panggil, posing dlu..!!!~
Hari Rabu lepas, bawa Huda g klinik Bright Child di Cheng Mutiara Melaka. Saya tgk Huda ni mcm saya juga, kulit sensitive. sblm ni Huda kena ruam susu di muka, skrg dibadan pula. terfikir, tak mungkin sampai belakang badan pun kena susu juga. Bila google penyakit kulit kanak2, ade kemungkinan juga Huda kena eczema. herm, tepat sekali, Huda ade eczema. tp still ok lg, xde la merah2 yg sgt terlampau.

So dah alang-alang ade di klinik, mama Huda ni byk btul nk tnye doc tu. Siap checkup kulit, kahak serta kembung. Doc pon lemah lembut, caj pun berpatutan. Huda dpt ubt kembung, so xperlulah mama & papa pening2 fikir cmne nk atasi kembung tu. Doc ckp kulit Huda kering, herm...mybe sbb kemalasan mama die ni.hehe.


psssst... berdoa agar sakit anak mama cepat baik(walaupun tahu eczema ni lambat untuk baik)


Tuesday, June 26, 2012

idea....idea..!!!~



Salam & hye,


Kali ini berlainan sikit entry nya..lya tercari2 idea untuk sofa.hehe..herm pening juga kepale memikirkan sbb kita kena pandai main ruang. kalau ruang tamu tu kecik, masuk skali yg segedabak besar pon x ok juge kan..


Ade juge survey 2 3 tempat kat sini, blum ade yg berkenan.al maklumlah baru jer pindah masuk rumah sndiri, bli pon sket2 la kan.herm sgt mengimpikan sofa yg begini..




*
*
*
*
*

Modern Sofa and Comfortable   A Big Soft Sofa Design Corbeille
yg ni kalo dpt tido pon besh..empuk btol.


Ultra-luxury-ultra-modern-upholstery-oval-sofa-with-pillows-and-coffee-table-after-cleaning



living room Elegant Living Room Interior Idea
simple je kan..
mcm2 design ade,cume yg berkenan dihati tu yg xde..nk yg mcm kt atas, harga tinggi sgt..blm mampu lg.byk nk bli ni..meja makan pon yer gk. lya suka BW kat kak yati nye blog. byk tips2 utk deco2 rumah. ni ngah berkobar2 ni nk deco2.huhu.



pssssttt...meh la share idea ngan lya..deco jom deco deco..!!~

Monday, June 18, 2012

1st GiveAway .:: Memori Terindah ::. by haryatifaizal




assalam & hye..



Tahniah...!!!! to Haryatifaizal sbb dah setahun usia blog "Memori Terindah" ..so tuan punye blog ni nk kasi hadiah..pe lg jom join.hekhek..

carenye mudah jer, klik sini utk cara2nye..eh nk igtkan ni, GA ni last pade 30.6.12 ni tau tepat jam 10pm. 

* hope adela harapan, xdpt pon xpe,dpt tmbh knalan kan..hehe

Friday, June 15, 2012

cukur jambul Amani

salam Jumaat kalian..


Actually post ni dah dok kt draft lame sgt sbb Hudamani lom dibotakkan..hehe. 26hb May ritu wat cukur jambulnye,meh tgk sesame ..










nenek Hudamani, mamaku


mengigil2 gk nk gnting



Mengamuk jugela sikecik sbb rmai org,habes muke di cakaunye *cakar yer puan2. thanx sesangat pade my mom, MIL,sedare mare yg menjayakan kenduri utk Hudamani..


hmmmmmm...ok bye.

Friday, June 8, 2012

LUCKY DRAW BY WWW.MYADYNA.COM


Assalammualaikum & hye..


Mama leya pon join gk..manelah tau rezeki Nurhuda Amani. Tertarik, menarik, memang da boomkan..xpernah pon dpt hadiah lucky draw,mencuba nasiblah katekan..

Lucky draw ni berakhir 13 Jun ni

Jom klik klik kalo nk join LD ni.



durian oh durian..~~!

Assalam & hye..~!


Pepagi lg dah sarap ngan lempuk durian (eh tol ke lempuk,lebih kureng lah)..sedapnye xhengat..ni hah opismate bwkkan sapu kt roti.kalo sejuk lg sodap tuh.. thanx Nurul. pastu en bos plak dtg bwk durian,haha dah cam pesta durian kt sini..kt meja melambak kje menunggu,rilex jerk sume leh santai2 mkn durian.papepon besh gk la.huhu...


Anakku, ape kakak buat skrg ni yerp..?!


Thursday, June 7, 2012

sedih ditinggalkan

Assalam & hye..


Pepagi lg dah mood sedih.mcm tahu2 jer mama nk tgglkan die, salam & cium dia, cebik jer muke.xde senyum langsung.mama g kje syg..blk nnti mama bg susu byk2 yer. 

~# herm ape la Hudamani ngah buat skung ni...

Wednesday, June 6, 2012

1 + 1 = 3

Assalam & hye..

Kami bertiga, lengkap sebuah family.


.k.a.m.i

cinta hati kami

jadi anak yg bijak tau..!!~

*dah nak belajar meniarap dah Hudamani ni..




Monday, June 4, 2012

kembali bekerja

Assalam..hye..hello...
arini 1st day kerja.cmne la Huda Amani mama kat umah ngan hawa. 
rindu la plak ngan sikecik sorang ni,baru tgglkan 2jam dah rase rindu.
Nurhuda Amani,mama gi keje, lunch nnti mama blk bg susu byk2  kt kakak yerp.

mood : sedih,happy,blur 

Monday, May 7, 2012

genap sudah..~!

Assalam semua,

Alhamdulillah harini hari terakhir leya berpantang.44hari sudeh.!!!
sgt teruje menanti hari esok (:

pengalaman berpantang leya best.!! sbb ma xlah terlalu tegas bab2 berpantang ni.biase2 ajer.dari pantang makan smpai berpilis berbengkung semua boleh leya ikut tanpa ma jerit2.(ade kenalan yg mama die menjerit2 suoh pantang,dia buat dek je..) 

Menu makan leya simple sgt.
Sarapan:
-Kopi/holicks/milo + biskut 

Tghari
-Ikan bilis+bawang putih+bawang merah+halia+kentang
-Sup Sayur Sawi+Suhun (bile pantang plak selera nk mkn,kalo x dulu xsuke sawi)
-Ikan selar masak asam(lauk ni kekadang je.leya prefer mkn 2 lauk diatas)
-Buah oren 

Minum petang & makan mlm sama mcm sarapan & mkn tghari

Ape lg ek,rase ni jela.menu makan leya simple gile sb leya yg minta menu ni,leya xleh mkn sembarangan sbb nnti sikecik Huda kembung lg2 pati ikan haruan n sup haruan.So,lmbtlah luka bwh tu nak baik ditambah pula ade cerita best psl luka bwh.ni next entry la yer.

Byk gak pantang dlm bab2 mkn ni sbb slh mkn leh bisa2 bdn, anak leh kembung.dlm mase berpantang mmg leya xsentuh pon jamu segale bagai,alhamdulillah Amani langsung xkne jaundice.Bagi pantang cara ma leya,sayur hanye sayur sawi.ikan pon ikan selar jer kot,ade lg kot tp leya yg xmau.sbb sakit tol bile nk buang air besar.Air pon xslalu leya mnum air2 bergula diatas,tp sgt gemar air panas.terase lega betul bile dpt minum.

Confinement Set
Ade post dlu sal set ni, lastly xsempat nk bli pon.hexks! nasib baik dah bli siap2  pilis,tapel wangi ngan param,bedak sejuk & mandian herba tyt.best rasenye bile sudah je mandi,ma pkaikan tapel,param & pilis.pastu berbengkung. bengkung mase 2-3minggu leya pkai bengkung tradisional yg pjg tu.masuk 4minggu smpai la ni yg zap zap jer.alhamdulillah akhirnya perut dah seperti dulu.suke..suke!!~

Berurut
Sangat best bile dpt berurut sbb leya kuar hosptl hari ke5 bersalin sbb Amani dok nursery.bdn dah mule lenguh2,sakit2.3hari leya mengurut start hari ke6-ke9 & hari ke44.hari nilah tu :) so sume skit2 urat dah rase ok dah.makcik tu urut pon best, xdelah smpai lelebam :)

Ni la serba ringkas cara berpantang leya.

*Maybe cara anda2 semua berpantang lg best kot dr leya.

Friday, April 20, 2012

perkembangan Huda

Salam Jumaat~!

dah nk masuk 4minggu usia Huda.tepek gambo jela :D

saat dilahirkan


1week

2weeks

2weeks ++

3weeks

3weeks++

Nurhuda dah banyak akal dah

Day 1 : 2.25kg
Day 3 : 2.18kg
Day 10 : 2.4kg
Day 26 : 3.1kg

~! bilelah nk abes pntg ni, umi dah gtl kaki nk jenjalan bwk Huda shopping.


Sunday, April 15, 2012

nipple cracked

encik google


Dah masuk 3minggu menyusu Amani tp terase dlm dilema jer sbb nipple cracked mase bf Amani.sampai nangis2 gk la nk nyusukan dia.memule hubby blikan nipple shield tp still sakit.

encik google

so search kat internet, mintak hubby blikan nipple cream kt guardian.harge x ingat plak bape hubby beli ritu.
encik google
Alhamdulillah bru pkai skali, dah kurang sakit. cream ni xde la bahaye utk baby kalo nk bf kan.xperlu basuh pon.


~gigih bg Amani susu badan. semakin gebu anak ummi.~