Monday, December 23, 2013

Ujian dariNya

Assalam & hi,

Alhamdulillah...syukur Ya Allah.
Segala puji hanya padaMu Ya Allah,
Menjadi seorang isteri dan ibu bukanlah mudah.
Lebih-lebih lg inginkan keluarga yg bahagia. bahagia sampai syurga
Banyak ujian yg Allah beri pada kita.

Sepanjang tahun ini, dugaan dan ujian buatku adalah sgt mencabar.
Alhamdulillah, walaupon sedih dan sedikit kecewa, tp aku tetap menerimanya dengan redha.
Ujian itu amatlah perit. Alhamdulillah aku dpt laluinya dgn baik.

Mungkin dr kesilapanku juga.
Aku cuba berubah, menjadi yang lebih baik.
Manusia tidak sempurna.begitu juga denganku.
Kita manusia x dapat nk puaskan hati siapapun.
Hanya boleh berserah,berdoa serta redha dgn setiap ketentuannya.

Dan hari ini, kekuatan itu semakin pulih.
Cuba belajar menjadi yang terbaik dimata semua.

Lama sgt x berblog kan..
ok kita mulakannya semula..

Hudamani dah pndai mcm2 dah.
Dah banyak akal sudah.
Dialah penawar duka sy.dia jugalah tempat slalu bergaduh.
hehe.
nnti sy update lg..tata.


Friday, November 8, 2013

Terkini.

Assalam & hi,

Salam Jumaat kalian.

Hudamani dah nak masuk 20 bulan Nov ni.
Dah boleh sebut DUCK,duckduckduckduck...
Kadang-kadang Mama,Miiiiiii,Mak, n sometime...MaMak!!
Kuat betul menjerit.utk dptkan perhatian mungkin.
Tp ape2 jua perkataan mesti ada this word..PA..bila suoh ckp mama, PA MAMA. boleh!?




Saya? Sudah ade hobi baru.
Lepas Zul belikan mesin jahit,mula menjinakkan diri menjahit.bantailah asalkan nampak ghuper.
Percubaan pertama.jahit sarung bantal yg sebelum tu just jahit tangan.
Then mencuba pula jahit langsir.Alhamdulillah walaupun jahit lurus je pon.Tetap bangga sbb xpernah2 menjahit.
Tapi amek mase la sbb sy budak baru belajar.
Try gak buat peplum Hudamani.menjadi, tp belum pakaikan lg.hihi.
Seluar tido pon percubaan yg hebat.haha.[eleh org lain mcm2 dah jahit.tu pon nk heboh]
hihi..pada saya itu 1 permulaan yg baik sbb hanya belajar melalui internet (google,youtube)
bagi saya yg berkeluarga sederhana, menjahit ni boleh mengurangkan sikit perbelanjaan kami. yelah baju budak kan mhl.kalo setakat anak kami yg sekejap je membesar, jahit jelah seluar tu.selain boleh tambah skill, ape guna mesin jahit tu kan.

Alhamdulillah Zul ok je,dia lagi suke.mcm2 dia suruh alter.suar,baju kje.
Hihi..best la.dlu mase kecik2, jiran seblah umah tukang jahit.tp dia jahit sambilan je mulanya.
maybe slalu sgt tgk dia menjahit, bila Hudamani 4bln,minat menjahit tu mcm merasuki diri.hihi.
Hah dah melalut dah ni.ok la.nnti kita cerita lg ea.

Assalam.

Thursday, October 3, 2013

Mak anak demam

Semalam dah start soh seh soh seh.
Balik umah si kakak dah meleleh-leleh.
Makan siap2 umah awe, blik dah leh merelexkan diri.
Kol bape si kakak dah ajak masuk tido, tp kol brape ntah si kakak terlelap. xsedar.

Alih-alih kol 4pg dia kejut suoh tukarkan pampers, pns gk bdnnye
Lencun sgt agknye, selesai tukar sume, boleh plak nk main beskal.
Tgk jam, isyh sok nk kje ni.dah la kepala ting tong ni.
Layankan aje. makin lame makin panas plak rase.Perambat masuk tidu,dah start bikin drama.

Herm mau mengamuk gak pg td. Sian beskal tu kne lempau.
Terus pujuk2 kakak masuk tidor.
Sedar2 dia tidor pkul 5lbh.haduh,rase mau mc je tau!~

Pagi ni nsb xterlajak tido.
Bangun dgn pisat2 mate,lemau je bdn n minda.
Ni kt opis, kire gaji budak 1 per 1 diselang seli dgn tido.hai lah papa.cptlah kamu pulang.

Wednesday, October 2, 2013

Macam-macam rasa ada

Bila.. somi tiada diromah.
Meeting di KL
Nasib baik 2hri semalam sj.
Lately,asek xsihat bdn aje.Harini sudeh demam.
Sblm ni aseklah sakit kepala.
Knp ntah.

Semenjak Hudamani dah masuk bulan baru (1thn 6bln) ni,
masa tidur dah lain siket. tp depend on her activities at nenek home.
Kekadang xsmpai umah dah tertido dlm kreta.Macam semalam, 7lbh dah tido..pikirkan smpai ke pg.ghupenye adelah smpai pkul 3pg.
ayoyo anak..mama sudeh sakit kepala tau.

Dan harini, tinggallah mama dan kakak.
Boringnye..!!!~

Friday, September 27, 2013

Terharu ada, gembira juga ada...

Sebabnya pagi2 dah dpt present.
Mekasih bos & bini bos sbb kasi kami present telekung.

Genap 3thn bekerja di GSB.
Macam2 pngalaman ada.sedih ada, suka ada, tekanan ada,eh mcm2lah.
Sampai kekadang tu rase nk mintak resign pon ade sbb ketensionannya.
tp....bukan lah slalu..ade masa2nya.
yang lebihnya pada happy.

Yela,bos ok.cuma kje msti settle lah..
Bos, kami sentiasa bersama bos..
eh ni bukan entry bodek hokeh..
heee..

Salam Jumaat semua.
Sekian..

Monday, September 23, 2013

Monday yg monyok

Kat opis ni masih menimbun kje.
Lepas dok gelak2 ngan Kak Naza ngan Kak Ti, mood berkerja sudah hilang.lari kemana ntah..
Lepak jap blog Makcik Rehan ni. sikit jer lg nak khatam blog beliau.

Skrg ni dok mikirin, ape nk mkn mlm ni.
Ayam ade, ikan pon ade.herm..pikirlah smpai lebam..kang balik laki ckp xyh msk jom lepak Starbuck.ceh!~
Macam org ada-ada saja kamu!!


Erm k la, daaaaaa~

Saturday, September 21, 2013

Kami di...

Opis...
Bawak sikecik ni gak..Macam2 peel btul..
1 opis dikemasnya.
Kat opis ade kje sket, opis bru nk guna UBS kan.
So dtg belajo ape yg patut.Tapi si Neehupa ni buat mamanye panas tol..!!~
hehe leh gk skip dgr.hihi..


peace yuo!!~

daaa

Wednesday, September 18, 2013

Tuesday, August 6, 2013

Salam Hari Lebaran

Assalam & hi..

Ramadhan dah nak penghujung ni.
So arini last kje..!!! suka..~
Persiapan ok2 aje.
Disebabkan balik beraya di Perak jadinye excited terlebih ni..
Tapi baju Huda xcukup lagi.haish..napelah kali ni cam gelabah xbeli brg awl2 kan..herm

ok lah dikesempatan ini kami sekeluarga ingin ucapkan 
Selamat Hari Raya 
Semoga raya kali ini membawa seribu makna buat kita..



Friday, August 2, 2013

Tak sabo nak raya

Assalam & hi.

Pejam celik pejam celik lagi 5 hari kita akan beraya.
Amacam persiapan? ok dah ke
Beraya di mana tahun ni..
Happy sungguh saya sbb tahun ni Zul dapat cuti,so leh la balik beraya belah saya...yeeeehhaaaaa..

Setiap tahun family saya akan beraya di Taiping Perak.
Bila berkahwin, kenalah faham kerja suami..Kerja fast food mane leh cuti raya tiap2 tahun. Kenalah ikut turn.
2 kali raya berturut raya di Melaka saja. Sbb suami dpt cuti sehari aje..
Family saya memang sah-sah lah beraya di kampung..syiokk!!~

Utk tahun ni saya xdelah nak ngendeng2 kat suami minta balik beraya walaupun diikutkan turn belah saya..
Memahamilah sgt kan..heeee
Tapi suami lak yg dalam diam-diam apply cuti raya..3 hari plak tu..
Pada saya itupon dah memadai buat saya dari xde langsung..
Tapi tulah, malam raya baru boleh bertolak dari Melaka.
Sehari sebelum raya masih bekerja.
Saya masih ok. Cuma akan penat sikitlah sbb xtau sampai pukul berapa..
Takut-takut jem pula nnti..
Eh dah xjem kot sbb sok nak raya..

Persiapan? Huh masih dok menjahit langsir.
Masa anak dara manalah ade minat nk menjahit bagai.
Bila dah kawen nilah baru nk menjinakkan diri.
So terkial-kial sikitlah menjahit tu..
Alahai, jahit lurus je pon..
Tulah sape suoh xnk blajo dulu.
Dlu dok umah mak tau-tau dah nak pasang jer kan.
But actually saya suka..Senget benget pon xpe, janji saya puas hati..

Kueh raya...Alahai tahun ni mcm sgtlah mls mau buat..
Si kecik Huda ade, kang die pon menepek same kueh tu..
Ade gk la buat, 2 jenis..
Yang senang-senang sajo..
Kalo rajin, cuti ni buatlah 2 jenis lagi..hihi..

oklah, Selamat Berpuasa...:)

Monday, July 15, 2013

Terkini tentang Hudamani



Lama dah kan xupdate pasal Hudamani.
Nak masuk 1thn 4bln ni byk kerenahnye yg kadang-kadang mama nk mrh pon xjadi..
Bahasekan diri kakak.
Bila mama ckp..
[mama] ka...kak(dia sambung)
[mama]huuu...da(dia sambung)
[mama kate] amannn....daaaaaa(dia sambung) aik bila mase nama bertukar ni...
sukehati je tukar nama ye syg..pnt mama papa pikir nak letak nama ape, alih2 amanda..heeee

Bila nampak kucing.. tet..!!(cat)
nampak musang...tet!! (cat) jugak.haihhhh...
xpela nak, janji dah boleh ckp kan..

Mama ajar alif..ba..ta..
Mama cakap alif...dia sambung bababa....
tu mesti terikut lagu baba black ship..
hihi...

Jom kakak, wash your hand..
On the spot depakan tgn nak gi basuh kt sink..
Pon same bila nk mkn, org baru bismillah...die dah amin..ahaks..comei jer.

Tapi kaka Amani dah pndai berontak.Bila nk smthing yg kita kate no..!!!
die on da spot jerit sekuat hati...haiyoo...
tepuk dahi papa..last2 papa kasi gk la nk kasi diam.
Tapi smbil ketap bibir..hihi..papa ngan anak same je..

#rindu pulak kt dia..tunggu mama balik ye syg..harini xbrape sihat si kecik ni..

till then..


Tuesday, July 9, 2013

Menjelang Ramadhan

Assalam & hi,

Masalah company hampir settle, jadinye boleh lah bermood happy sekejap..Hihi..
Pejam celik pejam celik dah nak tiba bulan Ramadhan.
Bulan yg ditunggu2.
Masuk puasa ni, puasa ke-3 saya sebagai isteri.
Dah plan mcm2 utk puasa ni..
Apepon, Selamat Berpuasa kepada semua.
Semoga Puasa kali ini lebih bermakna..




Monday, June 24, 2013

Our 2nd Anniversary

Assalam & hi,

Harini genap 2 tahun perkahwinan kami..





Alhamdulillah, segalanya lengkap walaupon kadangkala ade juga sengketa.
Tapi itulah yg menguatkan lg hubungan dan rasa cinta kami.
Terima kasih kerana menjadi pelengkap hidup yg byk kekurangan ini.
Juga menjaga kami berdua. Mama dan Hudamani syg papa...

Friday, June 14, 2013

Lamanye!!~



Assalam & hi...

Hampir sebulan meninggalkan blog ni...
Byk habuk dah..
Terlalu sibuk sampai xsmpat nak share pape di sini..

Em ape nak crite yer...
Herm ape ek..
Owh ok kite crite sket psl Hudamani..
Lately Hudamani xbrape sihat.
On off demam..
Rupenye nk tumbuh gigi..Selain tu, dia dok gigit2 penutup botol smpai terkena gusi...
Apelagi, luka dan ade nanah sket..
Tp skrg dah ok...
Kesian Hudamani sbb xnak mnum susu..Badan pon semakin susut.
Tp semakin tinggi..
Boleh gitu..Still muat baju yg mase 6 7 bulan..

Hudamani dalam proses penukaran susu.
Before ni Hudamani mnum susu anmum, tgk mcm xmau minum aje..Lebih pd ribena.
Kekadang dengki xmau kasi ribena sbb nnti xmau nyusu..
Then bila my officemate ckp susu dugro fruit&veg ok, trus g bli..
Result : Hudamani suka..skrg dah xmnta ribena..
suka mamanye..
[actually ribena juga bagus.mybe sy slh anggapan yg mana Hudamani xmau susu sbb ribena. Sbnrnye dia dah  jelak mnum anmum tu..syukur ]

Tumbuh Gigi..
Demam sbb nk tumbuh gigi juga..gigi geraham kiri kanan, gigi atas dan bwh.. serentak tumbuh,,
siannye...
kita yg besar ni tumbuh gigi pon smpai demam2, ni apetah lg si kcik comel...

#sampai jumpa lg....

Thursday, April 25, 2013

Blog baru

Assalam & hi semua..

Lama sgt x berblog. Busy yg teramat sgt smpai xde masa & idea nk post apa di sini..
Oh ya, nak beritahu ni...Lya tgh usaha  gigih mengumpul bahan utk diposkan di blog baru..

Iturumahkecilku 

hihi nama pon boringkan..mulanya xnk separate blog sbb lya bukanlah slalu terjah blog ni..tp disebabkan tersuka dgn idea2 blogger dr luar negara & di Malaysia ni, so rasenye separate blog is lebih baik. So boleh asingkan dr blog peribadi..

Actually byk yg nk dikongsi bersama lagi2 ade giveway dari kak Fizah ni. tp sebab kesibukkan yg melampau. Tapi akan juga sy share bersama kalian..

Kalau di terjah blog satu lg tu, belum ade pape pon. Hihi segan pon ade nk dishare bersama almaklumlah rumah saya is biasa2 nk dibandingkan dengan rumah yg lain (tetap bersyukur padaNya)

Oklah, bila dah byk cerita nnti saya promote lg blog itu..Sampai jumpa lagi...

** oh xsbr nk share dgn kalian..tp bilalah wktu itu yerp..

Tuesday, April 9, 2013

Hudamani ~ Ragam 1 tahun

Assalam & hi..

Semalam gi lah cuci gambar cukur jambul & birthday Hudamani. 
Zul ada kawan so gi cuci sana, murah sikit.hihi..
Rezeki Hudamani, dpt lah shoot 2 3 gambor dia termasuk mama papanye skali. its free!!~
Ala xkesah la ckp ape, janji org kasi free. Sgt bersyukur. Kalo nak tunggu g white studio ke hape, mmg xdelah, masing2 bz ajer.

Nak dijadikan cerita, masa ni uncle tu  umpan kakak dgn burung. 
Tu yg tergelak smpai tutup mulut tu. cover gigi yooo~
Ingatkan anak je dpt, skali uncle tu suoh ma pa skali.
Alhamdulillah...
Dapatlah 2kpg gambo family.
Semua ni rezeki kakak.
Thank uncle.hihi~
Nurhuda Amani Binti Zulhelmi

nampak gigi 5 btg dia

ahuk ahuk.. cover gigi

hye semua

papa-kakak-mama

lalala~

Nampak gumuklah sy.. Eh memang da gumuk pon. Xpe, janji happy!!~
Doakan kami anak beranak sihat senantiasa ye..

Till then, tata~

Friday, April 5, 2013

home ~ bilik Hudamani

Assalam & hi,

Harini rasa sgt mls. Knp eh?!~
Dah Jumaat pon, masa untuk mencari aktiviti utk esok.
Hari Sabtu adalah hari mengemas/membersih/melipat/ber D-i-Y.
Pendek kata hari yg memenatkan!!!
Tapi kalo tak hari sabtu, hari-hari biasa pon penat gak.

Rumah kami masih belum dicat. Masih menggunakan warna asal sebelum kami masuk.
Dah nk masuk 1 tahun ni, kenalah ade perubahan ye tak~
Berfikir-fikir nak mulakan dari bilik Hudamani.
Memandangkan bilik Hudamani ni bilik ke3, bilik tu agak tinggi.
Xtahu nk mnghias bagaimana. Lagi-lagi barang kami agak byk.

Oh ye, rumah kami ada 4 bilik, jadi bilik ke2 kami buat ala-ala wardrobe.
Hehe xde lah seperti wardrobe rumah mereka-mereka yg lawo tu,hanya guna almari biasa aje. 
Hihi nak share pon segan. Xpelah, bila dah deko lawa-lawa, sy share.

Bilik ke4 kami buat mcm store room.
Tapi kalau ada tetamu yg dtg, boleh aje tidoq disitu sbb store room kami kemas elok2.

oh ok, utk kali ni sy nak share cerita nak mendeko bilik Hudamani.
1st, sy memikirkan ttg susun aturnye dulu. Apa yg perlu ada dlm bilik tu dan apa yg perlu saya humban keluar.uih,,
Bilik tu kami letak katil double decker jenis lama punye.
MIL sy bagi, ok la kan sbb besinye kuat & tahan lama.
Save sikit budget kami.

Untuk masa ni, sy xbercadang nk letak katil tu dlm bilik sikecik sbb die je pon yg tido situ nnti.
So nk replacekan katil tu kpd katil single yg ada dlm bilik store.
Harap2 Zul oklah dgn idea sy ni.hihi

Ok, kt sini sy ada tepek 2 3 gambar yg sy berkenan.
Colour bilik ni lawo sgt.pada sy lahkan.hihi....

Warna yg sy minat lebih pd light2,jadi bile masuk bilik sejuk je pandang.
Lebih minat nk cat jalur2 cm kat bawah ni.Lawa kan?~













sumber-sumber dari sini : http://www.chiccheapnursery.com

Actually banyak lagi yg sy suka, tp cukup2lah kan.
Warna-warna dlm gambar ni mmg sy suka. xnak la pink & purple saja utk kali ini.
Ada juga gambar yg saya tepek ni lebih pada susun atur & hiasannya.

Ada idea untuk bilik anak? Cer share kt sini..

Till then..tata~





Wednesday, April 3, 2013

Birthday ~ sekitar majlis

Assalam & hi,

Haritukan dah janji kalau ade gambo sy nk share. ni enti byk gambo tau..jgn muntah sudeh...



actually atas pintu sliding ni ada balloon tau.Zul buatkan, tp xsnap plak..nyesal!!~



ni anak angkat kami.

Hudamani n hawa(nenek)


pg sblm bP





..kami..

Hawa say 1 malaysia..Hudamani siap tnjuk tgn lg.

wlek..

erp..

kiss mama sket..
terima kasih yg tidak terhingga pada suami,keluarga mertua &  keluarga saya dalam mejayakan ini party.hihi.tanpa anda, xkan boleh saya melaksanakan party dlm keadaan begini..thanx jugak pada my cousin,tolong snap gambo2 ni.kalau x, herm xde la kenangan birthday anak pertama kami ni..

Sebenarnya buat party ni besh sgt. Tp disebabkan kekurangan masa & saya bekerja, jadi aktiviti utk ber DIY ni sgtlah kurang.cuma boleh hias sikit2 meja buffet. Hah lupe nk cerita, actually saya xjadi ambil Thepartykru sbb dah fullybooked.sgt hampa tp xpelah, candybuffet ni pon dah laku dah.

Herm...~ macam berminat plak dgn party2 ni. saya ada gk search utk khidmat party ni, & di Melaka xbyk party planner. ada gak bincang ngan Zul ttg hal ni, nak buatlah,cuma nk mulakan tu kami xtau. Eh berangan saja lah saya ni..

till then..tataa~


Monday, April 1, 2013

Huda ~ dah boleh jalan..

Assalam & hi,

Byk bende menarik nk cerita harini, tp xtau lah sempat ke x.
My anak dara dah boleh jalan..hihi..
Mybe anak org len blm setahun dah boleh jalan, tp xpe, setiap org lain2 kan..
Actually Hudamani dah start tateh2 dr umor 10 bln lg, cume dia agak takut2 la.
Sbb ade skali tu dia terlupa kot yg dia dah boleh jalan, selamber aje die jln smbil korek telinge.
Bile dah tersedar dr syok korek tinge tu, trus jatuh. Maybe dr situ kot die takut2 kot.

Semalam, bwk gi umah ma, umah ma luas sikit kalo nak berjalan.
Oh so excited bila lpaskan je HUdamani, terus jalan...
Adelah 1 2 video, tp xleh transfer la.
NNti sya update kalo2 dah bole transfer yerp.


till then..tata~

Thursday, March 28, 2013

Kak Huda jenjalan

Assalam & hi,

Semalam bawa Hudamani jenjalan kt aeon jusco melaka. hihi tu tmpt feveret tu..
xtau nk cerita ape rini..lyn gambo je la ea..

suka dpt mkn pizza.sengeh aje

anak mama!!~

hihi

suoh pndang camera pndang tmpt len plak

iklan gigi ke ni..wah cntik kakak posing

saya dah besaq!~

nak pau papa la pasni..
byk gmbar lg sbnarnya tp byk yg blur sbb Hudamani lari2.ok la.tata..