Monday, May 7, 2012

genap sudah..~!

Assalam semua,

Alhamdulillah harini hari terakhir leya berpantang.44hari sudeh.!!!
sgt teruje menanti hari esok (:

pengalaman berpantang leya best.!! sbb ma xlah terlalu tegas bab2 berpantang ni.biase2 ajer.dari pantang makan smpai berpilis berbengkung semua boleh leya ikut tanpa ma jerit2.(ade kenalan yg mama die menjerit2 suoh pantang,dia buat dek je..) 

Menu makan leya simple sgt.
Sarapan:
-Kopi/holicks/milo + biskut 

Tghari
-Ikan bilis+bawang putih+bawang merah+halia+kentang
-Sup Sayur Sawi+Suhun (bile pantang plak selera nk mkn,kalo x dulu xsuke sawi)
-Ikan selar masak asam(lauk ni kekadang je.leya prefer mkn 2 lauk diatas)
-Buah oren 

Minum petang & makan mlm sama mcm sarapan & mkn tghari

Ape lg ek,rase ni jela.menu makan leya simple gile sb leya yg minta menu ni,leya xleh mkn sembarangan sbb nnti sikecik Huda kembung lg2 pati ikan haruan n sup haruan.So,lmbtlah luka bwh tu nak baik ditambah pula ade cerita best psl luka bwh.ni next entry la yer.

Byk gak pantang dlm bab2 mkn ni sbb slh mkn leh bisa2 bdn, anak leh kembung.dlm mase berpantang mmg leya xsentuh pon jamu segale bagai,alhamdulillah Amani langsung xkne jaundice.Bagi pantang cara ma leya,sayur hanye sayur sawi.ikan pon ikan selar jer kot,ade lg kot tp leya yg xmau.sbb sakit tol bile nk buang air besar.Air pon xslalu leya mnum air2 bergula diatas,tp sgt gemar air panas.terase lega betul bile dpt minum.

Confinement Set
Ade post dlu sal set ni, lastly xsempat nk bli pon.hexks! nasib baik dah bli siap2  pilis,tapel wangi ngan param,bedak sejuk & mandian herba tyt.best rasenye bile sudah je mandi,ma pkaikan tapel,param & pilis.pastu berbengkung. bengkung mase 2-3minggu leya pkai bengkung tradisional yg pjg tu.masuk 4minggu smpai la ni yg zap zap jer.alhamdulillah akhirnya perut dah seperti dulu.suke..suke!!~

Berurut
Sangat best bile dpt berurut sbb leya kuar hosptl hari ke5 bersalin sbb Amani dok nursery.bdn dah mule lenguh2,sakit2.3hari leya mengurut start hari ke6-ke9 & hari ke44.hari nilah tu :) so sume skit2 urat dah rase ok dah.makcik tu urut pon best, xdelah smpai lelebam :)

Ni la serba ringkas cara berpantang leya.

*Maybe cara anda2 semua berpantang lg best kot dr leya.

No comments:

Post a Comment