Thursday, April 12, 2012

bermula contraction

Alhamdulillah harini genap 19 hari usia Amani & umminye berpantang.sgt pantas mase berlalu.terase mcm baru skit nk bersalin semalam :)

meh nk cerita sket sal pengalaman bersalin kite.

Jumaat; 23 Mac 2012
Bangun jer pg,terase mls sgt nk g kerja.text kt akk T, bgtau xdpt dtg xlrt.lg2 dah sarat mase tu.dah mule rase skit sket,tp adatlah sakit main2.abaikan jer. hubby g kje, leya pon siap2kan beg nk ke hospital.dah byk kali tertangguh nk siapkan brg2.

Around pkul 8mlm cmtu, siap2 nk hntar ayah ke Melaka Central, nk blk kpg.pas hntr, g Jusco nk survey cake utk adik Siti. plan nk celebrate la kt A&W esok harinye. sempat ckp kt Ma, nk mnum float.mane tau sok terberanak xdpt nk mnum.hehe.pastu sempat lg g mkn yong tau foo kt Pulau Gadong. mase ni dah sakit2 pinggang dah tp gagahkan diri nk mkn jugak.

Sampai umah dah nk pkul 11mlm.tggu hubby blk kje borak2 sume then tido.agak lewat gk tido mlm tu.siap ngadu skit pinggang.ckp gk ngan hubby cmne kalo beranak esok, msti same date ngan adik Siti.hehe.tp instinct sgt kuat mengatakan esoknye msti beranak.

Sabtu; 24 Mac 2012

3.45am
Terjage, perut rase semacam.skit cam period pain.tp mild jer. abaikan jer.lpas 10min, skit tu dtg lg.setiap 10min skit  tu dtg & berlarutan smpai pkul 5pg. kjut hubby,nangis2 gk la sbb mkin skit.tp xde la meraung-raung.

6.00am
Bgun, ktuk bilik ma sbb dah xboleh thn sgt. ma suoh rilex smbil ma buatkan milo pns. hubby dah xsenang dok dah wktu ni.mndi,solat & terus siap nk ke hspital.tawakal jer g hspital, kalo kne halau balik, balik lah.hehe

7.00am
Sampai hospital, terus menuju ke labor room.wktu ni dah xleh jln dah sbb contraction tu mkin skit.gagahkan diri gk la.sesampai je kt situ,nurse tnye tu ni, then minta tukar baju. doc pggil nk wt VE n ctg.rmai kate skit.so kita pk +ve, tarik nafas n xthn kaki.xde la skit mcm yg disangke.bru bukak 2cm so admit ward dlu la.


10.00am - 4.00pm
Baru ade katil kosong. hosptal sentiase penuh,nasib baik la xkne halau blk. mase ni, rase sakit tuh hanya Allah je yg tahu.kita hanye mampu berzikir,berdoa serta berserah segalanya pada-Nya.Zikir dengan doa Nabi Yunus sakit tu kurang sikit.xhenti2 mulut ni.Alhamdulillah dapat bertahan juga.tp bile sakit tu dtg, tumbuk dinding jugalah.pukul 12 tghari,sakit tu semakin kerap, doc dtg buat VE lg tp baru buka 3cm.hubby dtg time melawat,dia sapukan air selusuh kt muka,kepala & perut.nurse xbg minum air tu sbb takut sakit tp bukaan lmbt.


Semakin lama semakin sakit,semakin kerap.bila sakit datang,hanya mampu genggam cadar katil saje.doc offer ubat tahan sakit. terima jugak la sebab dah xthn sgt.tp xde effect pape pon.sakit tetap same.cume rase mamai sket la.pukul 3pm,doc check bukaan lg.dah 4cm so boleh masuk labor room.nurse bg ubat berak. xlame pastu rase nk berak :D mase dlm toilet tuh, dah turun tande dah.darah + lendir. lmbt tol turun tande.


4.00pm
Dah masuk labor room,nurse psgkan ctg nk check denyutan jantung baby.aduh..!!! sungguh menyeksakan.dengan sakit memulas lagi.masuk pulak sorang lelaki muda.aik tak kan ni doc kot.xmungkin..hubby pon masuk nk teman kan kite.mase ni rase bersyukur sgt2.


Doc suoh kangkangkan kaki nk buat VE.aduh malu tuh.tp sakit nye pasal, terima jer la.baru 5cm.lmbt lg ni katanya.selang setengah jam dia dtg lg & check bukaan lg.mase ni dah rase sakit sgt siap jerit2 kt doc nk teran.


Doc : dah 7cm,so tggu lg 3cm yer.
nurse : lydia jgn teran dlu yer.nnti tempat kuar tu bengkak.sakit nnti.
kita : doc saye rase nk teran lah!! (sambil jerit)
nurse : jgn teran dlu.ade lg 3cm, amek mase 1jam nk bukak abes.
kita : tp saye nk teran dah ni. (hehe drama tol mase ni,sbb kite tahan pon rase nk teran.)


so nurse suoh sedut gas ape ntah nk bg cepat bukaan tu bukak & thn sakit.mase ni siap ckp ngan doc tuh...doc, saye rase lalok lah..!! sedut punye sedut, bukaan dah 10cm dah.tetiba masuk 2 3 org nurse. masing2 dgn tugas masing2.doc dah kuarkan air ketuban sume.


dan masenye telah tibe.nurse ckp bile sakit dan rase nk meneran, teran sekuat hati tp jgn angkat punggung.hubby kt sebelah xputus2 bg semangat.hubby ajar curi nafas utk senang nk teran. nurse pggl hubby suoh tgk kepala baby n bg semangat lg kt kita.


Adelah 2 3 kali teran akhirnya kuarlah puteri kami.hubby cium2 dahi & berterima kasih kt kita sbb lahirkan anak kami.baby Amani diletakkan atas dada kite.mase ni blur gk lah sbb xpercaya yg kita baru jer jadi ibu.moment nilah yg paling berharge sgt.kami bertiga, lengkap 1 family.


Kita sgt bersyukur kerana semuanya selamat.baby kami kecil jer.2.25kg jer.tp xpe, jnji cukup sifat,sihat dan tiada masalah dah buat kami laki bini happy sgt.baby Amani lahir sama date dengan mak busu dia. yang nk celebrate birthday agk2 sempat x celebrate.mestilah tidak kan.sume tggu kat hospital.xpelah, pas pantang kita celebrate reramai ngan baby Amani ok.



2 comments: